Arastiriyorum 1 year ago
akadm #makale

DigitalAge – Türklerin en çok kullandığı emoji’ler

İngiliz yazılım firması Swiftkey tarafından 16 farklı dilde 1 milyar emoji verisi üzerinden dünyadaki emoji kullanım trendleri ortaya çıkarmak üzere bir araştırma yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre Kanada’da araştırmada yer alan diğer ülkelerden çok daha fazla oranda “smiling poop” kullanılıyor. Kanada’da en sık kullanılan diğer emoji kategorileri ise şiddet, vücut parçaları, para, spor ve okyanus yaratıkları. ABD’li erkekler cinsel organa benzeyen patlıcanı, İtalyan erkekler de aynı şekilde muzu kullanmayı seviyorlar. ABD’de İngilizce konuşan kişiler patlıcan emojisini en çok kullanananlar.

Hatırlayacağınız üzere Instagram Mayıs ayında patlıcan emojisinin kullanımını yasaklamıştı. Instagram‘ın bu emojiyi kullanımın dışında tutmasının sebebi ise “sürekli olarak toplum ilkelerini bozan içerikler için kullanılması”.


Fransızca emoji’lerde de aşkın dili


Muz ve patlıcan gibi sebzelere çok uzak olan Fransızlar en çok kalp şeklini seviyor. Kalp emoji’si Fransız kullanıcılar tarafından diğer dillerdekine oranla 4 kat fazla kullanılıyor. Fransızlar tarafından gönderilen emoji’lerin % 55’i kalp şeklinde, İngilizlerde bu oran % 8, diğer dillerde ise % 12,5.Fransızlar ayrıca evlilikle ilgili emoji’lerde dünyada başı çekiyor.


“Arap kullanıcıların emoji dili ise çoğunlukla şiddete dayalı. Bomba ve silah gibi emoji’ler ortalamaya göre 4 kat daha fazla kullanılıyor” şeklinde yazsak kimsenin yadırgamayacağına eminiz aslında. Ama gerçekte Araplar tarafından çiçek ve bitki emoji’leri sıklıkla kullnılıyor. Özellikle de gül figürü Araplar tarafından en sevilen emoji.

Avustralyalılar içmeyi seviyor ve ortalamaya göre 2 kat daha fazla oranda içki temalı emoji‘ler kullanıyor. Buna ek olarak ortalamadan % 65 fazla oranda uyuşturucu emoji’si kullanıyorlar. Ayrıca fast food ile ilgili emoji kullanımlarını da seviyorlar.

Avustralyalılar için içki emoji’si neyse İngilizler için de göz kırpma emoji’si aynı şey. Çapkın İngilizler göz kırpma emoji’sini ortalamaya göre 2 kat daha fazla oranda kullanıyorlar.


Türk insanı hangi emoji’leri kullanıyor?


Türkiye’nin ilk ve en büyük ağızdan ağıza pazarlama ajansı ve araştırma firması FikriMühim, dijital iletişimde her geçen gün hızla büyüyen “emoji kullanımını ve kullanım şeklini” araştırdı.

Yapılan geniş çaplı araştırmaya 79 ilden, dijital iletişimlerinde emoji kullanan 7 bin 252 kişi dahil edildi. Araştırma, 10 – 14 Temmuz 2015 tarihleri arasında online ortamda yürütüldü.

Yapılan araştırmaya göre kadınların dijital iletişimlerinde emoji’yi daha fazla kullandığı tespit edildi. Araştırmaya katılan ve emoji kullanan kesimin profili aşağıdaki gibi:

Aras%CC%A7t%C4%B1rmaya-kat%C4%B1lan-ve-emoji-kullanan-kesimin-profili.jpg

Her beş kişiden dördü iletişimlerinde mutlaka emoji kullanıyor!


Emoji’ler en fazla mobil chat uygulamalarında kullanılıyor


Araştırmanın sonuçlarına göre, günlük yazışmalarında emoji kullananların % 77’si hemen hemen her iletişimde emoji kullanıyor. Her yazışmasında emoji kullanan kadınların oranı % 81. Bu oran erkeklerde % 59 düzeyinde. Gençler yine emoji’yi en sık kullanan kesim olarak dikkat çekiyor; yaşlar arttıkça “emoji kullanımı ve sıklığı” azalıyor.

Emoji en fazla mobil chat uygulamalarında (WhatsApp, Facebook Messenger vb.) kullanılmakta (yüzde 79). Bunu sosyal medya (yüzde 16) ve mobil SMS (% 4) izliyor.

Emoji’leri en fazla sosyal medya iletişimlerinde kullanan kesim daha fazla üst yaşlardaki kişiler. 40 yaş ve üzerindeki her dört kişiden biri, 25 yaş ve altında sadece on kişiden biri en sık sosyal medyada emoji kullanıyor.


Emoji’nin en fazla kullanıldığı sosyal medya hesapları Facebook ve Instagram


Sosyal medya iletişimlerinde emoji kullananlar ise en fazla Facebook (% 52) hesaplarında emoji kullanıyor; bunu % 30 ile instagram izliyor. Twitter’ın emoji kullanımındaki payı sadece % 3. En çok emoji kullanılan chat uygulaması % 89’luk bir kesimin tercihi ile WhatsApp. Facebook Messenger uygulaması tercihi ise % 9 düzeyinde.

Emoji ile iletişim en fazla arkadaşlar ve dostlar arasında yaygın (% 69). Yaklaşık beş kişiden biri eşi veya sevgilisi ile iletişimlerinde emoji kullanıyor.

İletişimlerinde emojileri tercih edenler “duygularını daha iyi ifade edebilmek”, “düşüncesini desteklemek” ve “kısa zamanda çok şey ifade edebilmek” için emoji kullanıyor.

Emoji kullananlar emoji kullanımının “düşünceleri ifade edebilmeyi kolaylaştırma (% 59)”, “sempatiklik kazandırma (% 19)”, “yanlış anlaşılmanın önüne geçme (% 12)” ve “zamandan tasarruf sağama (% 12)” gibi katkıları olduğu görüşünde.

Ülkemizde en fazla tercih edilen 10 emoji şöyle sıralanıyor:

U%CC%88lkemizde-en-fazla-tercih-edilen-10-emoji-s%CC%A7o%CC%88yle-s%C4%B1ralan%C4%B1yor.jpg

Emoji’ler en fazla “gülme ifadesi” olarak (% 52), “sevgilerini göstermek” (% 29) ve “özlemlerini ifade etmek” (% 9) için tercih ediliyor.

Beş emoji kullanan kişiden ikisi “emoji dilinin dijital iletişimde yazı kullanımının yerini tamamen alacağı” görüşünde.

Farklı duygular için farklı emojiler kullanmayı seçen kişiler, hangi duygularda hangi emoji’leri kullandıklarını aşağıdaki gibi belirtiyor:

Farkl%C4%B1-duygular-ic%CC%A7in-farkl%C4%B1-emojiler-kullanmay%C4%B1-sec%CC%A7en-kis%CC%A7iler-hangi-duygularda-hangi-emojileri-kullan%C4%B1yor.jpg

Farkl%C4%B1-duygular-ic%CC%A7in-farkl%C4%B1-emojiler-kullanmay%C4%B1-sec%CC%A7en-kis%CC%A7iler-hangi-duygularda-hangi-emojileri_kullan%C4%B1yor.jpg

0
235

2023’ün en çok büyüme kaydeden FMCG kategorileri belli oldu!

Bilgi hizmetleri ve tüketici zekası şirketi NielsenIQ, Türkiye’de sigara ve alkol hariç FM...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 month ago
Hakikaten Yapay Zekâ Hayatımızı Kökten Değiştirecek mi?

Hakikaten Yapay Zekâ Hayatımızı Kökten Değiştirecek mi?

1713358301.jpg
Arastiriyorum
4 months ago
Her beş kişiden üçü yapay zekanın ürettiği yanlış bilgiden endişe duyuyor

Her beş kişiden üçü yapay zekanın ürettiği yanlış bilgiden endişe duyu...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
3 months ago
Tesla, müşteri web sitesi memnuniyeti araştırmasında ikinci sırada

Tesla, müşteri web sitesi memnuniyeti araştırmasında ikinci sırada

1713358301.jpg
Arastiriyorum
4 months ago
Araştırma Sonuçları Nasıl Yanlış Yorumlanabiliyor?

Araştırma Sonuçları Nasıl Yanlış Yorumlanabiliyor?

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 year ago