Literatür taraması, geçmişten bugüne bilim ve akademi dünyasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Dolayısıyla, araştırmacılar ve akademisyenler çalışmaları için kaynak bulabilmek adına kütüphanelerde çokca zaman geçirir. Ancak internet teknolojileri sayesinde günümüzde buna da kolay bir çözüm geliştirildi.
Artık kütüphaneler sadece bir tık uzağınızda! Açık erişimin hızla yaygınlaştığı bu dönemde pek çok kütüphane, raflarındaki kitapları dijital ortama aktarmak için birbiriyle yarışıyor. Bir başka deyişle, dijital kütüphaneler çağına girdik bile!
Avantajları
Dijital kütüphanelerin geleneksel kütüphanelere göre sahip olduğu avantajların bazıları şöyle sıralanabilir:
Akademisyenlerin ve araştırmacıların hayatını kolaylaştıralım!
Bilim insanlarının zamanının ne kadar kıymetli olduğunu yeniden vurgulamaya gerek yoktur herhalde! Bu önemli faktörü göz önünde bulundurarak, değerli araştırmacılara biraz olsun zaman kazandırmak için kullanabilecekleri bazı dijital kütüphaneleri listeliyoruz:
Bazı açık erişim kaynakları ise şunlardır:
Beklentiler artıyor!
Akademisyenlere ve araştırmacılara zaman kazandırarak hayatlarını kolaylaştıran dijital kütüphaneler, bilim insanlarının çalışmaları ile ilgili beklentilerini de yükseltiyor. Çağımızda araştırmacıların çalışmalarına çok daha çabuk ulaşılıyor ve bu çalışmaların sayısı da eskisine göre çok daha fazla. Dolayısıyla, bilim insanlarının diğer kütüphanelere veya meslektaşlarına anında ulaşabildiği ve daha fazla araştırma yürütme olanağına sahip olduğu düşüncesi hâkim. Bu da bütün insanlığa bilim ve teknoloji alanlarında yeni buluş ve icatların hayatımıza kazandırılacağı umudunu aşılıyor.