Tüm dünyanın ortak hayali hep daha ileriye gitmekken, söz konusu toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunda ne yazık ki söylemler eyleme dönüşmüyor ve dünyanın yarısı için gezegen giderek daha karanlık bir hal alıyor. BAREM’in, global ortağı WIN Grubu ile birlikte, içlerinde Türkiye’nin de olduğu dünya çapında 39 ülkeden 33 bin 866 kişi ile gerçekleştirdiği araştırma sonuçları gösteriyor ki geride kalan 4 yılda kadına şiddet tüm dünyada artış gösterdi. Araştırma verileri her 5 kadından 1’inin fiziksel ya da psikolojik şiddet gördüğünü, her 10 kadından birinin cinsel tacize maruz kaldığını ve yaklaşık 2 kadından birinin mahallesinde dahi güvende hissetmediğini gözler önüne seriyor..
Kadına şiddet büyüyor!
Dünya genelinde, kadınlar arasında “fiziksel veya psikolojik herhangi bir şiddete maruz kalma oranları”nın 2019 yılında yüzde 16 iken, 2024 yılında yüzde 20’ye yükseldiği görülüyor. Bölgesel olarak şiddete maruz kalma oranları önemli ölçüde değişirken; Afrika’da kadınların yüzde 49’u geçen yıl bir tür şiddete maruz kaldıklarını söylüyor.
Kıtalara göre herhangi bir fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kalma oranları (Kadın nüfusu içinde)
2024 yılında araştırmanın Türkiye kısmında ise kadınların yüzde 12’si herhangi bir şiddete maruz kaldığını bildiriyor.
Araştırmada kadın ve erkek toplamında şiddete maruz kalma oranları yanında yıllara göre oranların değişimi de yer alıyor. Toplamda şiddete uğrama 2019’da yüzde 14’ken 2024’de yüzde 18’e yükseliyor.
2024 yılında kadınlarda bu oran yüzde 20; erkeklerde ise yüzde 16 olarak karşımıza çıkıyor. Şiddete maruz kalma kadınlar arasında yaş gruplarında göre incelediğinde; genç kadınların en çok şiddete maruz kaldığı yaş grubu yüzde 27 ile 18-24 yaş grubunda oluyor. 25-34 yaş arasında bu oran yüzde 23’e iniyor.
Dünyada her 10 kadından 1’i cinsel tacize uğruyor!
Dünya genelinde ve kıtalara göre cinsel tacize uğrama oranları incelendiğinde de bırakın ileriye gitmeyi insanlığın yine gerilediği gözüküyor. 2021’de yüzde 9 olan cinsel saldırılar 2024’te yüzde 10’a yükselmiş durumda.
Kıtalara göre cinsel tacize maruz kalma (Kadın nüfusu içinde)
Afrika yüzde 28 oranı ile en yüksek oranda cinsel tacize uğranılan kıta olurken, onu yüzde 13 ile Amerika izliyor. Diğer kıtalarda cinsel taciz bildirenlerin oranı yüzde 4 ile yüzde 8 arasında değişkenlik gösteriyor. 2024 yılında Türkiye’de cinsel tacize uğradığını belirten kadınların oranı ise yüzde 7 olarak verilere yansıyor.
Gece özgürce yürümek yalnızca hayallerde!
Araştırmaya göre; dünya genelinde kadınların neredeyse yarısı (yüzde 46’sı), geceleri mahallelerinde yalnız yürürken kendilerini güvende hissetmiyor.
Mahallerinde gece yalnız yürürken güvende olma/güven duyma (Kadın nüfus içinde)
Güven konusu coğrafi bölgelerde daha da kritik bir hal alıyor; Amerika kıtasındaki kadınların yüzde 64’ü, Afrika’da yüzde 47’si ve Avrupa’da yüzde 45’i kendilerini güvende hissetmediklerini belirtiyor.
Türkiye’de görüşülen kişilerin ise yüzde 28’i gece mahallelerinde yalnız yürürken kendilerini güvende güvende hissetmiyor. Türkiye’de cinsiyetler arasında belirgin bir fark ortaya çıkıyor ve erkeklerin yüzde 22’si kadınların ise yüzde 34’ü güvende hissetmediklerini belirtiyor.
Mahallerinde gece yalnız yürürken güvende olma/ güven duyma (Türkiye )
Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında da belirtildiği gibi: “Türkiye’de kadına yönelik şiddet hala önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Kadına yönelik şiddet, kadınların ve kız çocuklarının fiziksel, ruhsal ve cinsel sağlıklarında önemli etkiler oluşturması nedeniyle bir halk sağlığı sorunudur. Aynı zamanda kadına yönelik şiddet; yaşam hakkı, beden bütünlüğü, sağlık hakkı gibi kadınların pek çok hakkını ihlal etmekte ve insan hakkı ihlali olarak kabul edilmektedir.”
Araştırmanın Metodolojisi
BAREM’in, global ortağı WIN Grubu ile gerçekleştirdiği çalışmada 39 ülkede 33 bin 866 kişiyle görüşüldü. Dört yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen araştırmada veriler birbiri ile kıyaslanmıştır. Araştırma Türkiye’de 20 – 26 Ocak 2024 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle 523 kişi arasında gerçekleştirildi.
kaynak: Marketingturkiye
“Büyük Oyun” (Le Grand Jeu), 1928 – 1930 arasında ancak üç sayısı yayımlanabilen bir dergi...