Arastiriyorum 1 week ago
akadm #rapor

Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2023

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin öncülüğünde hazırlanan ve sektör profesyonelleriyle yatırımcılar için bir referans kaynağı olan “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu”nun yeni sayısı kamuoyu ile paylaşıldı.

2023 yılına ait bilgilerin derlendiği rapor, Türkiye’de finansal teknolojiler sektörünün son gelişmelerini ve kritik verileri içeriyor. Rapor, fintek ekosistemindeki düzenlemeleri ve bu düzenlemelerin sektöre olan katkılarını detaylı bir şekilde analiz ediyor.

2023 yılı, global fintek sektöründe düzenleyici kurumların denetimlerinin artması ve yeni kuralların yürürlüğe girmesiyle “düzenleme artışı, risk azalışı” olarak tanımlanıyor. Türkiye’deki fintek düzenlemelerinin temelleri, 2010’larda atılmış ve özellikle 2012 yılındaki yeni nesil ödeme cihazları düzenlemesi ve 2015’teki e-para ve ödeme kuruluşu lisanslamaları ile girişimlerde artış gözlemlenmiştir. Aralık 2023 itibarıyla, 81 fintek firmasına lisans verildiği açıklandı.


Pandemi sürecinde dijitalleşme ve uzaktan kimlik tespiti gibi alanlarda yapılan düzenlemelerle fintek alanındaki inovasyon hız kazanmıştır. Ayrıca, açık bankacılık ve servis modeli bankacılığına dair yönetmelikler, bankacılık teknolojileri alanında yeni girişimlerin önünü açmıştır. 2023 yılında ise kimlik tespit kriterleri, dijital cüzdan tanımları ve kart saklama hizmetleri gibi önemli adımlar atılmıştır.


Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, “Millî Fintek Strateji Belgesi” ve “İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü” gibi projelerle sektörü güçlendirmeyi hedefliyor. Yakında hayata geçirilecek olan FinTech Hub Türkiye, girişimci ve yatırımcıları çevrim içi bir platformda buluşturacak. Ayrıca, Düzenleme Deney Alanı (DDA) ve Endüstri Deney Alanı (EDA) gibi yenilikçi uygulamalar, fintek ürün ve hizmetlerinin geliştirilmesine imkan sağlayacak ve sektördeki inovasyon ile düzenlemelerin gelişimine katkı sunacak.


Türkiye’nin fintek ekosistemine dair bu kapsamlı rapor, İstanbul Finans Merkezi’nin hizmete girmesiyle birlikte fintek alanında daha büyük bir ivme kazanacağını ve 2022 yılında rekor kıran fintek yatırımlarının ardından sektörün dijital bankacılık, açık bankacılık, servis bankacılığı ve dijital para gibi alanlarda büyümeye devam edeceğini gösteriyor.


“Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu”nun yeni sayısına aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz:

https://www.cbfo.gov.tr/sites/default/files/2024-04/turkiye-fintek-ekosistemi-durum-raporu-2023.pdf

Her beş kişiden üçü yapay zekanın ürettiği yanlış bilgiden endişe duyuyor

Her beş kişiden üçü yapay zekanın ürettiği yanlış bilgiden endişe duyu...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
2 months ago
İstatistiksel Analiz Türleri

İstatistiksel Analiz Türleri

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 year ago
Araştırma ne işe yarar? Araştırma nasıl kullanılır?

Araştırma ne işe yarar? Araştırma nasıl kullanılır?

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 year ago
5'te APAC Bölgesini Şekillendirecek En İyi 2024 Fintech Trendi

5'te APAC Bölgesini Şekillendirecek En İyi 2024 Fintech Trendi

1713358301.jpg
Arastiriyorum
3 months ago
2023'te 160 milyon haber okunma sayısına ulaşan Bundle'ın öne çıkan verileri

2023'te 160 milyon haber okunma sayısına ulaşan Bundle'ın öne çıkan ve...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
3 months ago