Arastiriyorum 1 month ago
akadm #rapor

Ipsos araştırdı: İşte Türkiye’de oruç tutanların oranı…

Ipsos Araştırma, gündeme dair araştırması kapsamında Ramazan ayında değişen tutum ve davranışları araştırdı. Araştırmaya göre, geçen yıla göre oruç tutma alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik olmadı. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da her 10 kişiden 8’i oruç tuttuğunu söyledi. Bu yıl yalnızca Kadir Gecesi’nde oruç tutacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 2 oldu.

Buna göre geçen yıl Ramazan ayında oruç tuttum diyenlerin oranı yüzde 77, bu sene tutuyorum diyenlerin oranı yüzde 79 oldu. Ayrıca tüm ramazan ayı boyunca oruç tuttum diyenlerin oranı yüzde 67 iken, bazı günler diyenlerin oranı yüzde 12, sadece kadir gecesinde diyenlerin oranı yüzde 2, tutmuyorum diyenlerin oranı ise yüzde 19 olarak kaydedildi.


Alışveriş alışkanlıkları da soruldu

2023 ile karşılaştırıldığında Ramazan ayına özel bir alışveriş yapmayacağını söyleyenlerin oranının daha az olduğu görüldü. Buna göre geçen sene Ramazan’ın ilk haftalarında alışveriş yapmış olanların oranı yüzde 37 iken bu sene yine aynı dönemde alışveriş yapmış olanların oranı 9 puan daha düşük. Bu sene Ramazan ayına özel alışveriş yapmayı planlayanların oranı ise daha yüksek.

Buna göre Ramazan’a özel alışveriş yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 28, yapmadım ama yapacağım diyenlerin oranı yüzde 41, yapmadım ve yapmayı da düşünmüyorum diyenlerin oranı ise yüzde 31 oldu.


Eski Ramazanlar özleniyor…

Araştırmaya göre her 10 kişiden 8’i eski Ramazanları özlediğini söylüyor. Katılımcılara eski ramazanlarda en çok neyi özledikleri sorulduğunda ise, yanıtlar şöyle oluyor:

  • Aile birlikteliği: yüzde 40
  • Misafirlik, komşuluk, arkadaşlık: yüzde 15
  • Eskiye duyulan özel: yüzde 10
  • Samimiyet, sıcaklık: yüzde 10
  • Alım gücünün yüksek olması: yüzde 9
  • Birlik, beraberlik duygusu: yüzde 8
  • Bolluk, bereket: yüzde 7
  • Özenli, bol çeşitli sofralar: yüzde 6
  • Saygı, sevgi, anlayış: yüzde 6
  • Genel olarak güzel olması: yüzde 5


Öte yandan katılımcıların yüzde 69’u eskiden Ramazan ayında daha fazla misafir ağırladığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 53 ‘ü ne göre Ramazan ayında sokakta yeme-içme doğru değil. Bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 23, ne katılıyorum ne de katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 24 oldu.


Giderler Ramazan’da arttı mı?

Araştırmaya göre Ramazan ayında giderlerin artacağı yönündeki görüşler azaldı. Ancak genel olarak incelendiğinde ne katılıyorum ne de katılmıyorum diyenlerin oranı artıyor. Araştırmacılara göre bu durum zaten halihazırda yaşanan hayat pahalılığından dolayı Ramazan ayının ekonomiye daha da olumsuz bir etkisi olmayacağı yönünde değerlendiriliyor.

Dayanışma olgusu

Ramazan ayında ön plana çıkan manevi duygular sayesinde, özellikle yardımlaşma ve dayanışma tutumlarının da ön plana çıktığı görülüyor. Araştırmaya göre, her 4 kişiden 1’i bir kurum ya da kişiye yardımda bulunduğunu söylerken, yüzde 43’ü de yardımda bulunmayı düşünüyor. Geçen seneye göre bu sene tanımadıkları kişilere yardım etme niyetinin ise daha yüksek olduğu, ayrıca nakdi yardımların yanı sıra gıda ve giyecek yardımının da eklendiği görülüyor.


Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırmayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

  • Dünyada genel olarak oruç tutma alışkanlıklarının azaldığına ilişkin tartışmalar olsa da bizim araştırma sonuçlarımıza göre ülkemizde geçtiğimiz senelere kıyasla oruç tutan bireylerin oranında bir azalma görmüyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de her 10 kişiden 8’i oruç tuttuğunu ya da tutmayı planladığını belirtiyor.
  • Ekonomik zorlukların Ramazan hazırlıklarına yansımış olduğunu söylemek yanlış olmaz. Geçen sene Ramazan’ın ilk haftalarında bu aya özel alışveriş yapmış olanların oranı yüzde 37 iken bu sene yine aynı dönemde alışveriş yapmış olanların oranı yüzde 28.
  • Geçmiş Ramazanlara özlem her yıl olduğu gibi bu yıl da araştırmamızın sonuçlarında kendini gösteriyor. Pandemi gölgesindeki Ramazanlarda uzunca bir süre sofralar kurulamadı, son iki yıldır da ekonomik zorluklardan dolayı bireyler sofralarda bir araya gelemiyor. Toplumumuzdaki her on kişiden sekizi geçmiş Ramazanlara özlem duyduğunu belirtiyor.
  • Özetle tutumlu çekirdek aile sofralarının kurulduğu ama dayanışmanın güçlü olduğu bir Ramazan ayı geçiriyoruz gibi görünüyor.”


0
101
Araştırmacılar için Alternatif Bilgi Kaynakları

Araştırmacılar için Alternatif Bilgi Kaynakları

1713358301.jpg
Arastiriyorum
2 months ago
Araştırma Yapmanızı Kolaylaştıracak İnternet Kaynakları

Araştırma Yapmanızı Kolaylaştıracak İnternet Kaynakları

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 year ago
Hepsiburada, 2022 yılı finansal sonuçları

Hepsiburada, 2022 yılı finansal sonuçları

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 year ago

Türkiye Eğilimleri –2022 Kantitatif Araştırma Raporu

Halk ekonomik sıkıntılardan bunaldı; terörle mücadele yeniden yükselişte 2010 yılından bu...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 year ago
OECD’den Türkiye ve Dünya için Büyüme Tahmini

OECD’den Türkiye ve Dünya için Büyüme Tahmini

1713358301.jpg
Arastiriyorum
2 months ago