Arastiriyorum 1 year ago
akadm #makale

Google ile Nasıl Araştırma Yapılır?

Çoğumuz gün içinde, çok gelişmiş popüler bir arama motoru olan “Google” üzerinden defalarca arama yaparız. Ancak teknoloji ile arası çok iyi olanlar dışında herkes genellikle bu aramaları oldukça basit bir yoldan gerçekleştirir. Bazen girdiğimiz birkaç kelime aradığımız sonuçları sunmaz ve bulana kadar da farklı anahtar kelimeler denemek durumunda kalırız.


Muhtemelen Google’da en çok arama yapan kullanıcılar, bilim insanları, araştırmacılar ve akademisyenlerdir. Onlar için, mümkün olduğunca çok sayıda kaynağa ve bizzat araştırdıkları konulara ulaşmak kritiktir. Ayrıca, erişilebilirlik ve zaman faktörü de onlar için oldukça önemlidir.


İpuçları ile etkin arama

Şimdi değerli ama zaman zaman da zahmetli bir uğraş haline gelebilen Google üzerinden arama işlemini kolaylaştıracak bazı ipuçlarına hep birlikte bir göz atalım:


  • Aradığınıza belli bir web sitesinden veya site türünden (edu.tr gibi) ulaşmak istiyorsanız, anahtar kelimeleri yazdıktan sonra “site:”ifadesini ve site türünü girin. Örneğin: açık erişim site:edu.tr veya site:arastiriyorum.com.tr
  • Arama yapacağınız ifadenin tamamını bir bütün olarak aratmak için kelimeleri tırnak içine alın. Örneğin: “Açık erişim”
  • Anahtar kelimelerin sonrasında “filetype:”ve 3 harfli dosya kısaltmasını ekleyerek – PDF, PPT veya XLS gibi – belirli dosya türlerine göre arama da yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; bilimsel etik filetype:ppt gibi.
  • Aramanıza eklemek istediğiniz belli kelimeler varsa, bulmak istediğiniz konunun yanına artı işareti koyup, dahil etmek istediğiniz kelimeyi yazın. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, artı işaretinden önce boşluk bırakılmasıdır. Artının sonrasında boşluk bırakmaya gerek yoktur: müzik +telli çalgılar örneğinde olduğu gibi.
  • Araştırdığınız konu ile ilgili muaf tutmak istediğiniz bir başlık varsa, arama kriterinizi girdikten sonra eksi işareti koyarak, dahil olmasını istemediğiniz anahtar kelimeyi yazabilirsiniz. Yukarıdaki maddede belirtildiği şekilde, eksi işaretinden önce bir boşluk bırakılmalıdır, ancak eksinin arkasından boşluk bırakmaya gerek yoktur. Örnek, spor –futbol.
  • Arama teriminizden hemen önce “~” işaretini koyarak, eş anlamlıları da içeren sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Artı ve ekside olduğu gibi, işaretin öncesinde boşluk bırakmak kritiktir. Örneğin, sağlık ~tıp çeşitleri ifadesini aradığınızda, tıpla ilgili tüm sonuçları görebilirsiniz.
  • Unutmayın, Google büyük/küçük harfe duyarlı değildir.
  • Araştırmanız ile ilgili bir web sitesi bulduysanız, benzer içerikli web sitelerini bulmak içinrelated:[URL] ekleyin. Örnek: related:tubitak.gov.tr
  • Sayısal dönüşümleri bulmanız gerekiyorsa, mesela bir milin kaç km’ye eşit olduğunu bulmaya çalıyorsanız, “mil to km” yazmanız yeterlidir.
  • Herhangi bir ülkenin saatini öğrenmek istiyorsanız, “time ülke adı” formatında arama yapmalısınız. Mesela; time Belçika gibi.
  • Para birimi dönüşümü için ise, “para birimi 1 in para birimi 2” formatını kullanabilirsiniz. USD in Euro örneğinde olduğu gibi.


Bunların dışındaistediğiniz boyutta, renkte veya türde fotoğraf veya çizimleri bulmak için Google’ın Gelişmiş Görsel Arama özelliğini de kullanabilirsiniz. Ayrıca, sözlü olarak arama yapmak için ana sayfadaki Google arama kutusunda yer alan mikrofon düğmesine tıklayabilirsiniz.


Araştırmanıza konsantre olma zamanı

Google’da arama yaparken kullanabileceğiniz bu ipuçlarının araştırma sürecinize katkıda bulunacağını ve zamanınızı daha etkin kullanmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Şimdi araştırmanıza yoğunlaşmanın zamanı geldi: Size kolaylıklar dileriz!

1
335
Politikasızlık = İktidarsızlık

Politikasızlık = İktidarsızlık

1713358301.jpg
Arastiriyorum
8 months ago
İstatistiksel Analiz Türleri

İstatistiksel Analiz Türleri

1713358301.jpg
Arastiriyorum
1 year ago
Veri Bilimine Yeni Başlayan Her Kişinin Bilmesi Gereken 15 Temel İstatistik Kavramı

Veri Bilimine Yeni Başlayan Her Kişinin Bilmesi Gereken 15 Temel İstat...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
5 months ago
KONDA, İstanbul’u Anlamak’24 araştırmasını yayımladı.

KONDA, İstanbul’u Anlamak’24 araştırmasını yayımladı.

1713358301.jpg
Arastiriyorum
4 months ago
2023'ün en iyi kripto kişileri: Cryptonews.net, En İyi Kripto Para Etkileyicilerini Açıkladı

2023'ün en iyi kripto kişileri: Cryptonews.net, En İyi Kripto Para Etk...

1713358301.jpg
Arastiriyorum
8 months ago